DIY-projekti: sänky pienelle pojalle

8.7.2015

Tähän DIY-projektiin tarve syntyi siitä toteamuksesta, että vauvastamme on kasvanut taapero ja  hän tarvitsee oman ”isojen poikien" sängyn ensin päiväunien harjoitteluun ja lopulta yöunipaikaksi. Pinnasänky ei ole koskaan ollut pienokaisemme "juttu". Hän toki useimmiten nukkuu nykyään yöt siellä kiltisti, mutta vasta kun hän on nukahtanut turvallisesti äidin tai isin kainaloon. Pikkuinen tykkää kovasti paitsi nukahtaa, myös köllötellä ja loikoilla äidin & isin sängyllä. Tavoitteenani olikin rakentaa pienokaisellemme äidin ja isän sängyn veroinen, mukava köllöttelypaikka plus tienkin äidin sisustussilmää miellyttävä kokonaisuus.

Aloitin projektin kokoamalla ”inspiraatio-boardin", joka löytyy täältä:
https://fi.pinterest.com/hemtek/diy-projekti-sänky-pienelle-pojalle/

Seuraavaksi katsoin minkä kokoisia lasten patjoja on tarjolla. Päädyin Ikean Vyssa Vinka jatkettavaan lasten patjaan, jonka koko on pienimmillään 80x130 cm. Mukana tulee myös kaksi jatkopalaa, eli patjaa voi lapsen kasvaessa jatkaa aina 200 cm asti. Itse päädyin nikkaroimaan tämän kyseisen vanerisängyn patjan pienimpien mahdollisten mittojen (80x130 cm) mukaan. Suunnittelin runkoa ja materiaaleja hetken ruutupaperille, jonka jälkeen suuntasin rautakauppaan hakemaan tarvikkeet. Myyjän kanssa kävimme myös vielä piirustussuherrukset läpi, jotta varmistuimme, että materiaalit sahataan oikeisiin mittoihin. Kalustepyörät hankin verkkokaupastamme (hemtek.fi).

Projektin eri vaiheet:

Mars rautakauppaan, josta tarvitaan nämä tarvikkeet:

 • Levy koivuvaneria, josta sahataan 2 kpl 131x40 cm kappaleita (pitkät sivut) ja 2 kpl 84,6x40 cm kappaleita (lyhyet sivut). Tässä tapauksessa pitkät sivut jäävät lyhyiden sivujen väliin.
 • Pohjalevyksi joko vaneria tai vaikkapa edullisempaa lastulevyä (80,7x130,7 cm). Sänky on sisämitoiltaan 1 cm levempi ja pidempi kuin patja, jotta patja mahtuu hyvin sänkyyn. Pohjalevy puolestaan on hieman pienempi kuin itse sängyn rungon sisämitat, jotta pohjalevy mahtuu ongelmitta rungon sisään.
 • Rungon materiaaliksi "kakkoskakkosta": 2 kpl 131 cm (rungon pitkien sivujen tukipuut) ja 4 kpl 74,9 cm (rungon pitkien sivujen sisään tulevat, poikittaiset tukipuut).
 • Lisäksi tarvitaan täysin himmeää lakkaa (vesiohenteinen), sivellin, ruuveja, kulmarautoja, hiomapaperia ja -padeja.
Seuraavaksi voidaan ryhtyä hommiin:
 1. Vaneriosat hiotaan huollisesti (hiomapaperin karkeus: ), myös kulmista ja vanerien reunoista kannattaa kevyesti pehmentää pahimmat särmät hiomalla
 2. Hionnan jälkeen vaneriosat pyyhitään kostealla rätillä ja huolehditaan, että hiomapöly on muutoinkin imuroitu työstöalueelta ennen lakkausta.
 3. Seuraavaksi vaneriosat lakataan hieman vedellä ohennetulla lakalla.
 4. Hionta-lakkaus -sykli toistetaan ainakin kertaalleen ja kolmannenkin kerran jos tavoitellaan oikein sileää vaneripintaa. Itse lakkasin kaksi kertaa ja lopputulos on mukavan sileä, mutta kuitenkin puu on materiaalina aistittavissa.
 5. Kun vaneriosat on lakattu ja ne ovat kuivuneet, siirrytään sängyn rungon kasaamiseen. "Kakkoskakkoset" kiinnitetään kulmaraudoilla ja ruuveilla tukevaksi kehikoksi.
 6. Lopuksi vanerit kiinnitetään piiloruuveilla (kehikon läpi ruuvataan vaneriin siten, että ruuvi ei tule kuitenkaan vanerista läpi) ja kalusteruuveilla runkoon. Muista porata kalusteruuveja varten apuporaukset, jotta vaneri ei halkea.
 7. Viimeisenä vaiheena kiinnitetään kalustepyörät ruuveilla sängyn alle (huomioithan kiinnityskohdan siten että pyörän lukitus toimii).
 8. Ihan ihan viimeinen vaihe on lopputuloksen ihastelu  (ja unikoulu) :)
Tässä kuvia työvaiheista:
Vanerisanky_projekti3
Ja tässä kuvia lopputuloksesta:Vanerisanky_projekti_2
 -Laura

Follow Hemtek's board DIY-projekti / Sänky pienelle pojalle on Pinterest.

Kommentoi juttua